С аюрведа подмладяваш тялото си

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

С аюрведа подмладяваш тялото си
5

Често работата и животът на скорост в града ни изморяват. Ако подобни стресови периоди продължават твърде дълго, може да се наблюдават дори негативни влияния върху здравето и външния ни вид. 

Един от основните стремежи на аюрведа е дълголетният и пълноценен живот. Всички знаем, че човешкото тяло е програмирано за доста по-дълъг цикъл, отколкото към момента успяваме да реализираме при нормални условия. Доказано е, че индийската национална медицина може да ни помогне за това. Нейните методи възвръщат тонуса на кожата и тялото, като ни кара да се чувстваме и да изглеждаме много по-млади. 

С регулярни посещения на аюрведа терапии можем да забавим естествените процеси на окисляване на клетките, които водят до преждевременното стареене.

Начини да постигнем желания ефект:

Проверете нивото на токсините в тялото си, наричани ама в аюрведа. Понякога именно те са причината за бързото остаряване. Ако живеете в голям град или водите заседнал начин на живот, това най-вероятно е довело до неприятни последици, които имате нужда да неутрализирате. В тялото ви са натрупани вредни вещества от въздуха, водата и храната, както и други фактори.

Разберете каква е вашата конституция според аюрведа. Тя се определя от доминантната енергия в нашия организъм. Древните индийски лекари са определили, че тя може да бъде питта, кафа или вата. Конституцията при болшинството хора е комбинация от две от тях. 

При много малък брой пациенти е наблюдавана доминантност на само една-единствена. По-голям е броят на тези, у които на практика всички доши са разгърнати. Разбира се, рядко се наблюдава едно и също съотношение на отделните доши. Помежду си тези хора се разделят на отделни подвидове в зависимост от количеството на всяка от трите жизнени енергии.

Пийте достатъчно вода – между 1,5 л и 2,5 л на ден. Когато искаме кожата ни да бъде свежа отвътре и отвън. Ако сте на диета, приемайте над 2 л дневно. Прекомерните количества като 3 л вода могат и да ви навредят, тъй като могат да отмият оскъдните хранителни вещества, на които тялото ви разчита.

Внимание! Напоследък е все по-разпространено сутрин или през деня на гладно да се пие гореща или топла вода. Имайте предвид, че това има добър ефект само за вата и кафа дошите, при това най-вече през студените сезони. За питта дошата, при която огънят така или иначе е в излишък, топлите напитки може би трябва да бъдат сведени до минимум. Посъветвайте се с вашия специалист по аюрведа терапия.

- Аюрведичните чайове са перфектен избор, когато желаем да се почувстваме отново млади. Чаят също трябва да бъде съобразен с конкретното съотношение на определящата за нас енергия или група от енергия. Индийските пречистващи чайове често съдържат съставки като куркума, зелен чай, фенел, кориандър и др.

- Подмладяване с аромати – аюрведа използва ароматерапията като поддържащо средство при лечението на много заболявания, както и за потискане на темповете, с които остаряваме. Полезно е да си създадем всекидневен ритуал с помощта на ароматни масла, които да ни помогнат да се отпуснем и да се чувстваме добре.

- Маски за лице и аюрведа лечение. Индийките имат страхотна кожа заради чудесните козметични препарати, разработени в аюрведа. Можете да си направите и сами вкъщи, като използвате кисело мляко, изцедено върху филия хляб с куркума, или измийте лицето си с парче лимон, намазан със захаросан мед.

- Хубава храна. Можете да бъдете спокойни, защото за разлика от западните учения аюрведа не ни обрича на лишение от истинските кулинарни изживявания. Напротив, ще откриете, че някои от най-подмладяващите храни в индийската традиционна кухня са изключително богати на вкус и аромат, заради си уникалните съчетания от лечебни подправки, зърнени култури, пълни с фибри, екзотични плодове и зеленчуци.

- Подарявайте си тонизиращи масажи. Чудесен подмладяващ ефект имат билковите масажи като абхянга (абянга), широдара, удвартана. Подарете си подмладяващи процедури и терапии от центровете "Аюрведа Клиник". Те са на ваше разположение в градовете София и Банско.

Аюрведа терапиите за подмладяване продължават между три и шест седмици. В много от случаите е най-добре да повтаря един и същ цикъл няколко пъти или редовно, ако искаме да се поддържаме сияйни и млади.