Битумни керемиди и как да изберем правилните

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

5

Производителите на битумни керемиди се надпреварват в тяхното усъвършенстване и изборът им става все по-труден. Трябва винаги да имате предвид, че битумните керемиди на чуждестранни производители са по-скъпи от местните. Това се дължи на разходите за митници и транспорт. Като правило се казва, че европейското качество е по-добро, но днес е важно реномето на производителя, а не точно къде се намира фабриката за производство. Доста производители, базирани извън ЕС са се научили как да изработват плочки с доста добро качество. При избора на битумни керемиди се препоръчва да се обърне внимание на репутацията на производителя, колкото по-популярен е той, толкова по-високо е качеството на неговите стоки. Добре е да заложите на марки  добре адаптирани към спецификите на климата, при който ще бъдат полагани.

 Видове битумни керемиди

 Битумните керемиди  се различават не само в различните модели и форми, представени по-горе, но и в дизайнерските си характеристики. Те включват например броя на слоевете им. Някои производители на керемиди правят дву- и дори трислойни покриви, което значително увеличава  експлоатационния живот на покрива и разходите по неговото поставяне. Многослойният мек покрив изглежда триизмерен, което е още едно безспорно предимство при избора му.

Сравнение на многослойните битумни керемиди с конвенционалните еднослойни покриви

Ламинираните битумни керемиди, които са популярни в наше време, принадлежат към многослойните видове гъвкави покриви. Те се получават чрез синтероване на два или повече слоя фибростъкло, единият от които има правоъгълна форма и последващите (горни) покрития с оригинален модел шарка. Този материал е удобен за монтаж, тъй като не изисква равномерно намаляване на покритието, за да създаде цялостна картина на покрива. Също така, очевидно предимство на ламинирания битумен мек покрив е устойчивостта на  силен вятър, което значително увеличава неговите хидроизолационни свойства и характеристики.

Ламиниран двуслоен битумен покрив

 Двуслойният мек покрив има един правоъгълен слой, а вторият керемиден е подобен на еднослоен материал. При това поставяне се добавя допълнителен слой битум с леко отместване.

Изборът е широк и подходящ за всякакви видове покриви.