Пластиката като елемент в дизайна

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

дамски дрехи
4

 Пластиката в дизайна създава зрителното усещане за реалните обеми, изявява техните движения в пространството и ритмичността, породена от редуването им. Ако разглеждаме конкретно човешкото тяло, констатираме достатъчно ясни различия между формите и съотношенията им според това дали е на мъж, жена или дете.


 Различни са както общите пропорции, така и релефът на мускулите, чертаещ обемите на тялото. Но освен тези общовалидни полови и възрастови различия телата на отделите индивиди - дори и от един пол и на една възраст - притежават специфични различия като обеми и характерни пропорции.

 Представата за красиво и хармонично човешко тяло се променя в различни исторически периоди според господстващия идеал за красота. През определени периоди - ще насочим вниманието си само към пропорциите – през едни се харесват по-стройни и издължени фигури, през други по-закръглените. Както ги определяме популярно, формите се приближават до идеала за красота. По времето на „краля-слънце" има особен култ към пропорциите, характерни за детското телосложение, в по-ново време при изграждане на образа на „модерната" жена се търсят пропорциите на момчешката фигура.

 Подчертаването или напротив - туширането на естествените обеми и съотношения, възприемани като качество, ако са желани, или обратното - като дефект, днес ангажират силно потребителя, съответно дизайнера на облекло. Желаният и търсен образ носи характерност, която се създава от телосложението. Основни характеристики на образа се моделират и чрез пластиката в дизайна на дрехата. Нерядко основа в дизайнерската идея е акцентирането върху пластични форми, подчертаващи определени качества. Едновременно с това се тушират или скриват обеми и чрез общото пластично решение се създават реалните търсени форми и изразителност.

 Човешкото тяло, с всички свои характерни обеми, е в голяма степен само отправна точка, а дизайнерът реализира своите идеи, подчертавайки или видоизменяйки негови основни обемно-пространствени характеристики, като разбира се, винаги се съобразява с естествените му качества. Важно е да се отбележи, че търсенето на оригинално пластично решение не следва да нарушава границата, осигуряваща комфорт на тялото при покой и в движение.

Източник http://mes.bg/