Защо е препоръчително да сложите по-малки джанти на колата си през зимата

Популярни

Сравнете бързи онлайн кредити и намерете най-добрата оферта

В динамичния свят, в който живеем, понякога се случва да се нуждаем от бързи средства, за да...

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Джанти за зимата
5

Вероятно сте решили да инвестирате в допълнителен набор от джанти, за да сложите на тях новите си зимни гуми. Въпросът, който вероятно ви тормози е трябва ли те да са в по-малък размер от сегашните или да са със същия?

Повечето специалисти са на мнение, че ако управлявате колата си с 17-инчови, 18-инчови или дори по-големи по размер джанти през пролетта, лятото и есента, трябва наистина да обмислите да купите такива с по-малък размер, от порядъка на 16" или дори 15", ако е възможно. Съществуват редица предимства за това решение, както по отношение на представянето на автомобила, така и по отношение на спестяването на средства.

Определяне на размера на джантата

Уверете се, че колата ви ще понесе по-малки джанти, преди да ги купите. Някои превозни средства, особено тези с висока производителност, имат извънгабаритни спирачни дискове или други модификации, които правят невъзможно поставянето на джанти, които са с по-малки размери от оригиналните. След като сте определили размера на джантата, можете да се ориентирате и за размера на гумата.

Производителност

Макар да ви изглежда логично по-големите гуми да се справят по-добре в снега и леда, понеже имат по-голяма площ, с която да "обхванат" пътя, това не е точно така. Малките гуми и джанти всъщност имат по-голямо предимство, когато става въпрос за сцепление и изпълнение. Това е проста физика. По-малката и по-тясна гума, с по-висок профил, има по-добро сцепление в дълбок сняг, лед и дъжд. Освен това, по-малката гума преминава през сняг по-ефективно, защото теглото на автомобила натиска върху по-фокусирани участъци от гумата. Широките гуми с нисък профил не се въртят толкова, което е много по-нестабилно действие в снега и леда.

Икономия и компактност

По-малките джанти, независимо дали са стоманени или алуминиеви, обикновено са доста по-евтини от по-големите. Освен това и по-малките гуми към тях са с по-ниски цени, особено зимните. Стоманените джанти пък са доста по-достъпни от алуминиевите и се предлагат масово в размер 16 инча или дори по-малки. И тъй като ще трябва да съхранявате някъде зимните си джанти и гуми за около осем месеца през годината, те ще ви заемат много по-малко място, ако са по-малки.

Ако все още не сте избрали джанти за вашия автомобил можете да го направите на https://ogi.bg/джанти, където ще откриете богат асортимент от размери и модели с гарантирано качество от топ производители.