Техническите газове и тяхното приложение

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Техническите газове - Кислород, хелий, фреон
0

Запознатите със свойствата и особеностите на различните по вид технически газове знаят, че тяхното приложение е широко застъпено в бита и работата на хората. Ала широката аудитория не е запозната с тях.Ние ще дадем отговор на въпросите, свързани с това къде и как можете да си набавите и използвате технически газове и как да ги съхранявате.

Кои са техническите газове?
Всъщност техническите газове са доста разпространени и ние ги познаваме в ежедневието си. Дори ги използваме постоянно, но просто не знаем, че биват наричани именно така – технически газове. Едва ли има някой, който не знае какво представлява кислородът. Но малко са хората, които знаят, че кислородът се използва в най-разнообразни технически процеси, като средство за спестяване на енергия и намаляване на замърсяванията. Също така сме чували и за хелий. Но знаем ли за какво друго се използва този газ, освен да се пълнят балони с него? Чували сме и за фреон и за въздействието на фреоните върху околната среда, но знаем ли всъщност колко често и кога ги използваме?

Набавяне на технически газове
Снабдяването с технически  газове обикновено се извършва от фирми и дистрибутори. Закупуването на технически газове от неспециализирани в тази насока фирми и лица може да представлява опасност за Вас. Продажбата на технически газове включва зареждането на бутилки с газови смеси за заваряване, кислород, въглероден диоксид, азот и други газове. Ако не разполагате със собствени бутилки, трябва да Ви бъдат предложени такива. Често към покупката на даден технически газ се предлага и транспортна услуга до клиента. А фирмите, занимаващи се с подобни услуги, често предлагат и ппроект и инсталация на съоръжения за захранване с природен газ, оказват техническа помощ и консултиране относно транспорта и съхранението на газове.

Употреба на технически газове
Както споменахме, техническите газове намират много широко приложение. Кислород например се използва при производството на озон, в химическата промишленост, за обработка на отпадни води, за кислородни горелки за топене на стъкло, олово, мед, алуминий и много други, а може да бъде и медицински газ за дишане. Употребата на хелий е широко застъпена при извършването на проучвания и изследвания и в електрониката. Фреон се използва масово при производството на хладилна техника и климатици.

Днес техническите газове намират широко приложение в редица начинания. Медицината, заваряването, електрониката, пожарогасителното оборудване, химическата промишленост, битовата техника, която сме свикнали да употребяваме всеки ден – всички те са зависими от техническите газове. Как ли щеше да изглежда животът ни без тяхното присъствие?