Използването на климатици в Пловдив и в света

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

климатици в Пловдив
5

Много по-често забелязваме по фасадите на сградите закачени външни тела на домашни климатици. Всеки, който скоро си е закупил климатик в Пловдив или изобщо някъде из България, знае, че няма никакви правила за това къде и как трябва да бъде поставен климатика на сградата. За щастие повечето от тези уреди днес са безшумни и не причиняват дискомфорт на съседите.

Използването на климатици в Пловдив е точно толкова високо, колкото и в останалите части на страната.

Но, нека да разгледаме каква е ситуацията за използването им, не само в България ами и по света.

В Австрия на пример, не може да се закачи климатик на фасадата на сградата, защото ще причинява вибрации и ще замърсява шумово. Имат регулации за това къде точно техникът може да монтира уреда, като това място трябва да е одобрено от конструктора на сградата.

Точно обратното в Щатите използването на климатици е точно толкова мащабно, както и тук на родна земя.

Въпреки че, ако сравним времето във Вашингтон и в Берлин, то ще е едно и също като температурни особености, Европейската столица не използва почти никакви климатични инсталации, дори и в обществените сгради са рядкост. За тяхна огромна разлика американците не биха си и помислили да живеят и да работят на места, където температурата е контролирана единствено от външните условия. “Естествено, нашият личен опит показва, че потреблението на климатици в Пловдив” - твърдят от Кием Клима - “повече се доближава до американския начин на разсъждаване отколкото до този в Берлин”.

Тази европейска тенденция, да не се използват климатици, не се ограничава само до Германия, а обхваща почти цяла Европа.

Много често, когато американци гостуват на Стария континент се оплакват, че е прекалено студено в хотелите и в автобусите. За европейците пък това са нормални условия и американците според тях са „пристрастени“ към климатиците. Дали има пристрастяване или не, ние не знаем, но данните показват, че продажбите на климатици са се увеличили драстично последните 10 години с САЩ. Те са водещи по дял на закупени климатици и по дял на изразходена енергия за отопление и охлаждане.

За 2016 година в България, в големите градове, като Пловдив, климатици са притежавали 42.2% от населението

По данни на НСИ. За сравнение в Америка този процент е 90%. Причините за по-слабото използване на климатици в определени части от Европа и света се обясняват с липсата на икономическо развитие. Естествено, не това е причината за страните от Западна Европа. Причината не е и в разликата в климата, защото части от Европа са с по-ниски температури, отколкото са Щатите. Една от основните причини, обаче са културните различия.

Освен това, макар и стигнал до Европа, климатикът първо е разпространен из Америка и голяма част от зрялото поколение в Европа е израснало без това удобство. Освен това и Западна Европа има много силна социална политика срещу ефектите от глобалното затопляне.

Вижте сравнение на 10-те най-добри марки климатици в Youtube:

Охлаждането на едно помещение изразходва много повече енергия отколкото отоплението му.

Но охлаждането на температурата удължава живота, подобрява съня и дори намалява смъртността. Възползвайки се от тези преимущества, Европейският Съюз налага регламентации как да се строят по-ефективни сгради, за да може студеният въздух, който излиза от земята да охлажда. Освен това и стените се правят с подходяща изолация, която да спира горещината отвън.

Въпреки, че в потреблението на климатици в Пловдив е високо, много от сградите също се строят съобразно тези регламентации.

Ако всички по-големи страни започнат да използват толкова енергия за контролиране на температурата в помещенията, които обитават, до 2050 година сегашното потребление ще нарасне десетократно.

Макар и статистиките за използване на климатиците да са стряскащи, в Мексико, Индия и Китай за последните 10 години купуването на климатици също се е увеличило многократно. Специалисти изтъкват, че главната причина за това са увеличените доходи на глава от населението. По един или по друг начин използването на климатик, за да се контролира температурата и качеството на въздуха е тенденция, която няма да западне, а ще продължи да се развива.