Как да избегнете най-големите грешки при лепенето на плочки?

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

плочки в баня грешки при лепенето на плочки
5

Ако никога досега не сте се занимавали с лепене на плочки и нямате опит в ремонтите, най-добрият съвет, който можем да ви дадем е да потърсите специалист, който разполага с нужните инструменти и знания. В Qjob.bg са отделили време, за да покажат на какви цени ще ви монтират плочките, спрямо стаята, размера ѝ, вида на плочките и довършителните работи. Професионалистите, които лепят плочки винаги търсят алтернативи за възможно най-доброто оформление. По-долу ще разгледаме какви проблеми могат да се появят при неправилното залепване, инструменти и лоши материали. Нека да започваме.

Монтирането на плочките започва с измерването на стаята. Ако тя е с по-нетрадиционна форма трябва много да внимавате като я мерите. Най-често грешната бройка плочки се получава от неправилно измерено помещение. Съвет от нас е винаги да вземате повече плочки, поне 20 броя отгоре, за да може да имате запас, ако не сте премерили правилно или пък счупите няколко. Освен това никога не купувайте плочки, които са последните в магазина, защото ако след това ви трябват още, няма да имате откъде да вземете и ще усложните ремонта излишно.

Всички сме чували за това, че монтажът на плочки е сравнително лесен и може да бъде завършен без проблеми, но това важи само, ако човек има опит.

Хлабава плочка

Случва се дадена залепена плочка да е станала хлабава с времето. За да проверите, дали плочките ви са подходящи за лепене на нови върху тях, минете и ги почукайте леко всяка една поотделно. Ако чуете кух звук, това ще ви покаже, че плочката не е залепнала правилно и ще трябва да я подмените с нова, ако искате след това да послужи за основа на другите плочки.

Напукана плочка

Понякога плочката ще се напука, без да забележите. Причината може да не е, че нещо е паднало върху нея, а че стената отзад не е равна или е имало земетресение и тн. Ако ще полагате тепърва плочки, уверете се, че подът е равен и подсилен.

замазка и лепило върху плочка

Не достатъчно фуги

Втвърдяването на бетона и процесът на химическа реакция са два критични момента, които влияят на разширяването и свиването на плочките. Липсата на подходящи фуги, може да доведе до изпъкване на плочките във въздуха. Плочките ще се разширяват и свиват, както и друг материал, така че не забравяйте да оставите поне 1 см. между плочките и стената или прага. Така и двата материала ще могат да се свиват и разширяват без да се увредят.

Правилно почистване на повърхността

Плочките могат да се лепят върху плочки, но и върху друга повърхност, която трябва да бъде внимателно подготвена. Освен това, гърба на плочката също трябва да се почисти, за да се постигне максимално добро сцепление между лепилото и повърхността. Използването на правилната замазка е най-добрата практика, която ще улесни монтажа.

Неправилно лепило

Понякога количеството лепило не е достатъчно или има лепило само по ъглите и центъра на плочката. Лепилото трябва да се разнесе равномерно под плочката, създавайки равномерен слой. При лепенето на плочки в дома ви, лепилото трябва да се разнесе най-малко на 80% по повърхността, а ако лепите в търговски помещения или обществена сграда с висок трафик, тогава трябва да има лепило на 95% по повърхността на плочката.

Какво се случва, когато лепилото е твърде силно?

Понякога лепилото създава по-добро залепване с основата, отколкото с плочката, причинявайки слаба точка на сцепление. За да се погрижите за това, следвайте препоръката на производителя да използвате правилното лепило, в зависимост от вида на основата и плочките. Ефективността и характеристиките на лепилото могат да се променят в зависимост от начина, по който е произведено.

Използване на грешна смес за фуги

Използването на правилното количество вода при смесване на фугиращата смес ще предотврати прекаленото изсушаване на сместа, представяйки правилната консистенция по време на процеса на монтаж. Имайте предвид, че добрият специалист е наясно с проблемите с оцветяването на фугиращата смес и купува необходимото количество фугираща смес наведнъж, като избягва да допълва сместа. Два часа след като се нанесе фугиращата смес, трябва да се отстрани излишъка от плочките.