Физиологични ефекти и предимства на лечението с кислород в барокамера

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

лечение с кислород в барокамера
5

Все по-често се говори за хипербарната кислородна терапия (HBOT), която доказано има изключително много ползи върху имунитета и здравето на човек. Специалистите непрекъснато откриват нови състояния, които се повлияват добре от лечението с кислород в хипербарна камера.

За да ви запознаем в предимствата и ползите, заедно със специалистите от медицински център за лечението с кислород в барокамера - HBO Medical Support Center ще ви представим физиологичните ефекти на терапията върху тялото.

Ето и какви са те:

  • Драстично увеличава количествата разтворен кислород в кръвта, който се доставят до тъканите.

  • Увеличава се разстоянието, което кислородът преминава от функционалните капиляри до хипофузирани рани. Това позволява на наранените тъкани да получат необходимия кислород, за да оцелеят и да заздравеят.

  • Осигурява кислорода, който е необходим за оптималното образуване на колаген, който е от съществено значение за заздравяването на рани.

  • Периодичното подлагане на терапия с кислород води до ангиогенеза (развитие на капилярна мрежа от съществуващите капиляри), увеличаване на капилярната плътност в компрометираните тъкани.

  • Засилена е и васкулогенезата (развитието на капилярна мрежа de novo), заради освобождаването на стволови клетки от костния мозък.

  • Засилва освобождаването на стволовата клетка от костния мозък в кръвообращението, която след това е насочена към ранената тъкан, за да подобри възстановяването.

  • Лечението с кислород смекчава реперфузионното нараняване и възпалителната реакция, което е свързано с клапи и присадки и подобрява резултатите при реконструктивни процедури.

  • Минимизира растежа на микробите, деактивира бактериалните токсини и засилва функцията на белите кръвни клетки при инфекции, които не са се повлияли от конвенционалните терапии. С увеличаването на плътността на капилярите се подобрява и системата за доставяне на системни антибиотици. Така например ефективността на антибиотици като аминогликозиди се повишава в среда с по-високо налягане на кислород, защото транспортния механизъм зависи от кислорода.

  • Засилва функцията на остеокласт и остеобласт при костно ремоделиране. А функцията на остеокласт зависи от кислорода.

  • Терапията с кислород има вазоконстриктивен ефект, който намалява отока на тъканите породени от различни причини, включително синдром на раздробяване и синдром на отделянето. В същото време високото съдържание на кислород в кръвната плазма преодолява ефектите от хипоксия и периферна исхемия.